torsdag 11. september 2014

På plass i Busan

Det er torsdag og jeg er overlatt til meg selv for første dag etter at jeg ankom Busan på lørdag. Det har nemlig vært langhelg her i Korea, og Lars hadde fri helt til og med onsdag. 
"Chuseok" heter høytida som vi nettopp har feira, eller vi kan vel ikke si at vi har feira, for vi har bare hatt fri, men  koreanerne har feira "Chuseok" (som er en høst-takkefest) med familiebesøk, gaver og god mat. 
Vi har brukt dagene til turer og sightsseeing; vi har vært på fjellturer, på Gwangali Beach, og en tur til fiskemarkedet i Jagalchi. Mer om dette i kommende blogginnlegg...


Det er en stor overgang å flytte fra Houston til Busan; fra en stor enebolig med basseng og stor hage til en leilighet i 48. etasje i en høyblokk på 80 etasjer. Zenith heter boligkomplekset, og består av tre høyblokker på mellom 70 og 80 etasjer.

Zenith Square


Leiligheten er hyper moderne, og med så mange knapper, fjernkontroller og tekniske dippedutter (eller duppeditter) at vi kan trenge en hel perm med manualer, spesielt siden alle ting har koreansk skrift. Det spiller og piper fra alle ting.

I Houston var det helt nødvendig med bil, og alle i familien måtte nesten ha hver sin bil. Her kan en faktisk klare seg uten bil, for det er veldig godt tilrettelagt for fotgjengere og syklister, og det er også veldig enkelt og billig å bruke metroen. Dessuten er det veldig billig å ta taxi, noe som nesten litt rart siden alt annet er omtrent på norsk prisnivå.
Fine gang og sykkelstien, her går Lars langs elva
Vi har butikker og restauranter rett utenfor blokka vår, og faktisk så kan vi trille handlekorga nesten helt til døra,



og strand og fjell er bare i minutters gåavstand.

Haeundae Beach

Fjelltoppen Jangsan sett fra leiligheten vår 
Utsikten fra Jangsan; til venstre Marine City og Zenith Square og Gwangali Bridge midt i bildet


Foreløpig er været nesten slik vi er vant med i Houston, bare litt kaldere til september å være, mellom 20 og 28 grader C. Men her er det tydelig fire årstider, og det kommer til å bli en kald vinter, vi er forberedt på det. 
Språket og kulturen er selvsagt en stor overgang. Veldig mange koreanere forstår ikke en gang engelsk. Vi skal få kurs i koreansk språk. Det føles nødvendig, og det blir både spennende og garantert utfordrende. En skal ikke bare lære seg et nytt språk, men også nye skrifttegn! Og så skal vi lære det via engelsk.....
Jeg lurer på hvordan dette skal gå!

Kultur og høflighet er en annen ting.
Jeg har bare lært meg å hilse på koreansk; anjå (h)asijå
 og si takk: kam sa hab ni da


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jippi ny blogg. Så kjekt. Fantastisk utsikt fra leilighet.
pssts : sett inn link til den ny bloggen din i huoustonfruebloggen - så er det lett for følgere å finne deg i busanblogg<.
sistergry

Birgitt sa...

Kult Elin, dette var noe ganske annet ja. Skikkelig urbant, men samtidig ikke langt til naturen.Du må sette deg inn i alle knapper ol i leiligheten til jeg kommer i november, kan bli utfordrene med dolokk som går opp og ned, lys av og på......Og heisen opp til etg.48.
Flotte bilder og historier som vanlig!