tirsdag 18. november 2014

Tur til Ulsan med BIWA

BIWA (Busan International Women´s Association) er en organisasjon for damer fra alle land, en "non profit" organisasjon, som i tillegg til å være en sosial og praktisk støtte for utenlandske damer i Busan, også støtter og driver lokalt veldedighetsarbeid, blant annet gir den støtte til flere barnehjem, institusjoner for funksjonshemmede, og de støtter og stiller frivillige til et suppekjøkken for eldre og fattige i bydelen Haeundae-gu der vi bor.

Jeg og flere andre norske damer syns det var spennende å få være med i en organisasjon som består av kvinner fra mange land, så vi har meldt oss inn i BIWA.
Onsdag 5. oktober inviterte BIWA til ekskursjon til Ulsan og området rundt. 

Første punkt på programmet var besøk på Ulsan Onggi Museum og i et onggi potteri.

Kjempeflott museum



Vi fikk en interessant omvisning inne på dette flotte muséet.
Onggi krukkene har blitt brukt til fermentering og oppbevaring av mat her i Korea i århundrer, og det spesielle med denne keramikken er at den er pustende. Onggi fins i ulike former og størrelser. 
Onggi blir fremdeles brukt til fermentering av de tre hovedpillarene i det koreanske kjøkkenet; "hot pepper paste", "brown bean paste" og soyasaus, samt til å lage risvin, fermentere salt fisk, og til å fermentere og oppbevare kimchi. 
Men onggi-krukkene har også blitt brukt til andre ting, blant annet til dette nødvendige gjøremålet:


Spesielle onggikrukker ble også brukt som likkister.
Jeg tok ikke så mange bilder fra muséet, men konsentrerte meg om å følge med ;-)

Denne gangen skal forestille en keramikkovn. 

Etterpå gikk vi til onggi-potteriet. 

Under hele taket bak disse onggikrukkene er det en svær vedfyrt keramikkovn.
 fyr i keramikkovnen

Her er damene utenfor keramikkverkstedet. 
Vi fikk se på når en onggikrukke ble til. 

rå onggikrukker står til tørk utenfor
"Onggimakeren"var svært stolt av yrket sitt. Jeg forstod det slik at han følte seg nesten som en gud når han skaper disse flotte krukkene. 
Jeg tror han sa at han kunne lage 20 krukker på en dag. 




    


     


         


  


  




Vi fikk ta en nærmere titt på keramikkovnen.

inne i ovnen

Etter omvisningen i muséet og potteriet, gikk vi til et annet museum i nærheten. 
Langs veien gikk vi forbi flere andre små potteri, og det var slett ikke bare onggikrukker som blir produsert her.





På muséet skulle vi lære en tradisjonell fletteteknikk, og vi fikk laga oss hvert vårt armbånd, som ifølge koreanerne skal bringe oss god helse.
Gro har teknikken i orden

ett av flere gruppebilder i løpet av turen.
Travelt program: 
Neste post var lunsj på en tradisjonelle koreansk restaurant som heter Dodong Sanbang. Jeg vet ikke hvor vi kjørte, men det var i alle fall langt utenfor byen. 






En tar alltid av seg skorne før en går inn i en tradisjonelle koeransk restaurant.





De to stolte damene som hadde ansvaret for dagens sight seeing

Neste og siste post på programmet var Seoknamsa Tempel.

Flotte høstfarger.

Jeg tok ikke så mange bilder fra templet siden det ikke var så lenge siden jeg var der sist, men under er noen bilder fra sist gang jeg var der, og det var i slutten av september.








Bildene under er fra turen med BIWA.

Dette ligner en kano, men det er et svært mattrau som har plass nok til ris for 500 personer. 







tempelet sin kjøkkenhage

innhøsting av eggplant



På vei ut mot porten igjen

3 kommentarer:

Anonym sa...

I love it ! :-)
Sisterkatrin

Anonym sa...

så spennende - flotte keramikk-krukker ! og såg ut som de fikk herlig mat .
sistergry

Unknown sa...

Fantastiske krukker, men ikke så lett å få med seg. Flotte bilder. Takk, takk